Webshop
Exclusief topSlijter
Aanbieding
Glenfiddich Experiment #2 Project XX Speyside Single Malt Whisky
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
De Glenfiddich distilleerderij staat ten noorden van de plaats Dufftown, aan de oever van de rivier de Fiddich. De naam Glenfiddich betekent "vallei der herten. William Grant (1839-1923), zoon van een soldaat die had deelgenomen aan de Slag bij Waterloo en zelf aanvankelijk schoenmaker, was een geduldig man. Voordat hij, samen met drie van zijn zonen, op Eerste Kerstdag 1887 zijn eerste whisky stookte, werkte hij twintig jaar bij Mortlach, een andere distilleerderij in de buurt van Dufftown. Hij verzamelde in die tijd geld en kennis om zijn eigen distilleerderij te kunnen starten. Uiteindelijk nam hij in het najaar van 1886 ontslag bij Mortlach en kocht voor £ 120,- tweedehands de benodigde koperen stills en mash tun. Al zijn kinderen - zeven zonen en twee dochters - maakten later deel uit van het bedrijf en tot op de dag van vandaag is William Grant & Sons een familiebedrijf, waarbij er aan de smaak en kwaliteit van de whisky niets is veranderd. Het complexe karakter en de pure zachtheid van deze whisky komen voort uit de jarenlange rijping in de mooiste Oloroso sherryvaten en traditionele bourbonvaten. Het vleugje zoet van de traditionele sherry- en bourbon vaten houden elkaar perfect in balans. Het resultaat is een zachte en volle Scotch single malt whisky met een uitzonderlijk karakter. Silver Medal winner op de International Wine & Spirit Competition 2007.
De vijfde generatie Grant bestuurt nu de firma William Grant & Sons Ltd. In 1963 werd de Glenfiddich single malt op de markt gebracht. De huisstijl van Glenfiddich is jonge whisky's, drogend, fruitig lekker als apéritief en de oudere malts zijn rijper, met chocolade en fruit aroma's en meer after diner malts.De Glenfiddich distilleerderij heeft twee stillhouses waarin tien wash stills en twintg spirit stills staan. Er worden hier zelfs twee mash tuns gebruikt en voor de rijping gebruikt men hoofdzakelijk bourbonvaten en zo'n 10% sherry vaten. De vaten worden in eigen kuiperij gerepareerd en er is ook een kopersmid in dienst voor het onderhouden van de oude stills. In de distilleerderij wordt op een traditionele wijze gewerkt en gebruik gemaakt van hoogwaardige grondstoffen. De bijzonder gevormde koperen ketels worden nog steeds met kolen gestookt. Er zijn 24 washbacks met een hoogte van maar liefst vijf meter. Voor de eerste distillatie wordt de wash overgebracht naar de relatief kleine pot stills. De 'low wine', met een alcoholpercentage van circa 25%, komt vervolgens in de spirit still, een kleinere versie van de wash still. Het tweede distillaat, het hart, gaat via de spirit safe naar de met zorg geselecteerde eiken vaten, die eerder zijn gebruikt voor sherry of bourbon whisky. Na een rijping van 12 jaar of langer wordt de whisky eventueel geblend en volgt de 'marriage'. Daarna wordt de Glenfiddich op drinksterkte gebracht met water uit de Robbie Dhu en vervolgens gebotteld. Glenfiddich betrekt zijn water voor de bereiding van whisky uit één waterbron nl. de Robbie Dubh, wat "Zwarte Robert" betekent en om de condensors te koelen gebruikt men water uit de rivier de Fiddich. Zo'n 90% van de productie wordt als single malt verkocht. Het geheim van het succes van Glenfiddich zit in de combinatie van het kristalheldere water van de Robbie Dhu, de Pure Highland lucht en het ongewoon kleine formaat van de pot stills. Glenfiddich, dat jaarlijks tienduizenden bezoekers ontvangt, is een van de beroemde distilleerderijen in Speyside.
Glenfiddich begeeft zicht op het experimentele vlak en komt met de Experimental Series. Een nieuwe serie wordt afgetrapt met twee releases waarna we ongeveer elk jaar een nieuwe toevoeging/vervanging krijgen. Deze Glenfiddich Experimental Series #2 Project XX, wat staat voor Project 20, is de 2e releases in deze serie en een single malt vatting van 20 verschillende vaten waaronder port pipes, sherry butts en first fill bourbon casks. Elk van de vaten is gekozen door een van de 20 Global Brand Ambassadors van Glenfiddich. Voor Nederland is dat Tony van Rooijen. Zij werden door Brian Kinsman gevraagd een vat te selecteren dat paste bij hun persoonlijkheid en zo wordt dit de eerste “mass collaborated Glenfiddich whisky” zoals hij het zo mooi noemt. Eveneens een NAS expressie maar deze keer gebotteld op 47%.
Glenfiddich begeeft zicht op het experimentele vlak en komt met de Experimental Series. Een nieuwe serie wordt afgetrapt met twee releases waarna we ongeveer elk jaar een nieuwe toevoeging/vervanging krijgen. Deze Glenfiddich Experimental Series #2 Project XX, wat staat voor Project 20, is de 2e releases in deze serie en een single malt vatting van 20 verschillende vaten waaronder port pipes, sherry butts en first fill bourbon casks. Elk van de vaten is gekozen door een van de 20 Global Brand Ambassadors van Glenfiddich. Voor Nederland is dat Tony van Rooijen. Zij werden door Brian Kinsman gevraagd een vat te selecteren dat paste bij hun persoonlijkheid en zo wordt dit de eerste “mass collaborated Glenfiddich whisky” zoals hij het zo mooi noemt. Eveneens een NAS expressie maar deze keer gebotteld op 47%.
€ 57.84
Bottle
Stock amount: 10
Product Information
- Origin
- Scotland
- Volume
- 70 CL
- Alc.Vol.
- 47% vol
- Type whisky
- Single Malt
- Type of taste Whisky
- Medium & Grain
- Taste
- Rijk en vol met port en sherry tannines, kaneel, amandelen, zoethout en rijp fruit
- Finish
- Rijk, middellang en met wat eiken