Webshop
Exclusief topSlijter
Aanbieding
Millstone 12 Years Old Sherry Cask Zuidam Distillers
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
In 1976 zijn Master Distiller Fred van Zuidam en Designer Hélène van Zuidam gestart met het professioneel uitvoeren van hun beider passie: het maken van liqueuren en genevers. Dit gebeurt sinds die tijd onder de naam Zuidam Distillers.
Inmiddels staan de zonen van Fred en Hélène; Patrick (General Manager) en Gilbert (Sales Director) aan het roer. Het familiebedrijf is gevestigd in het grensplaatsje Baarle-Nassau, vlakbij het tweelandenpunt Nederland-België.
De grote droom van whiskyliefhebber Patrick van Zuidam was altijd om een eigen whisky te maken. Aan het realiseren van deze droom is door de familie lang en hard gewerkt. In 1996 werden de eerste experimentele vaten whisky geproduceerd. Sindsdien zijn diverse verbeteringen doorgevoerd, net zo lang tot de perfectie bereikt was en Zuidam Distillers haar eerste Nederlandse whisky op de markt kon brengen: Millstone. De naam Millstone refereert aan de Nederlandse molens die het graan malen dat voor de whisky gebruikt wordt.
Voor de Millstone whisky Expressies worden verschillende, zorgvuldig uitgezochte vaten gebruikt die specifieke smaken aan de whisky's geven:
Refill Bourbon American white oak (3 of 4 char);
New Bourbon American white oak (24 months Dried);
New French oak (Type?) Quercus petraea (winter eik);
Virgin Olorosso Sherry Casks (40/50 jaar oude vaten omgebouwd van 500-600 liter naar small buts 250 liter. Met nieuwe Heads;
Virgin Pedro Ximinez Casks (40/50 jaar oude vaten omgebouwd van 500-600 liter naar small buts 250 liter. Met nieuwe Heads.
MILLSTONE Dutch Single Malt Whisky wordt met de hand gemaakt in de ambachtelijke distilleerderij van de familie van Zuidam. Meer dan 50 jaar ervaring in het distilleren van exclusieve dranken en een constante zoektocht naar perfectie heeft geleid tot de geboorte van deze uitzonderlijke Nederlandse Millstone whisky’s.
WINDMOLENS malen de rogge, gemoute gerst of boven turfvuur gedroogde mout waar Zuidam de whisky van distilleerd. Door windmolens te gebruiken voor het malen van het graan helpt de distilleerderij de eeuwen oude traditie van de wereld beroemde Nederlandsche windmolens in stand te houden. Nederlandsche distilleerderijen hebben tot in het recente verleden gebruik gemaakt van windmolens om het graan te malen. Zuidam Distillers heeft deze traditie weer een nieuw leven in geblazen.
DISTILLATIE, Millstone Whisky wordt twee keer gedistilleerd in handgemaakte koperen pot stills. De kleine ketels hebben een bijzonder groot koper oppervlak. Het extra kopercontact helpt om ongewenste smaken en geuren te elimineren en stimuleert bovendien de vorming van complexe en fruitige esters. Op deze wijze produceren de kleine ketels een bijzonder delicate en fruitige new spirit (ongelagerde whisky).
LAGERING, Na de zorgvuldige distillatie wordt Millstone whisky voor minimal 3 jaar gerijpt in kleine eiken houten vaten. Van de Millstone Whisky bestaan verschillende expressies en wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten vaten.
Zuidam levert alleen topkwaliteit. Om het beste resultaat te garanderen, wordt veel tijd genomen voor het productieproces. Zo hanteert Zuidam voor het maischproces een langere fermentatietijd (zeven dagen) dan gemiddeld.
Dit geeft de whisky het fruitige en complexe karakter. Ook de langzame distillatie in de kleine koperen distilleerketels draagt bij aan het fruitige karakter van de Millstone whisky. Bij de laatste stap van het productieproces is de rijping erg belangrijk. Een groot deel van het karakter van de whisky ontstaat tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Er worden verschillende, zorgvuldig uitgezochte vaten gebruikt om verschillende karakters mee te geven aan de whisky's. Door het warme en droge klimaat in het lagerhuis verdampt er gemiddeld 4 tot 6% whisky per jaar uit de vaten. Dat is bijna 125 liter per dag. Deze verdamping zorgt voor een relatief hoog Angel Share.
Zo nu en dan bottelt Zuidam extra bijzondere jenevers en whisky’s die als “Special” gelimiteerd op de markt komen. De vierde in de reeks is een drie jaar oude whisky die is gestookt uit een mash van vijf verschillende graansoorten. Er is gebruik gemaakt van gerst (gemout i.v.m. de benodigde enzymen), spelt, maïs, tarwe en rogge, waarbij de laatste drie het grootste gedeelte van de mash bill vormden. De whisky heeft in vaten van nieuw Amerikaans eikenhout gerijpt, die naar eigen specificatie in de Verenigde Staten werden gemaakt. Naar eigen zeggen van distillateur Patrick van Zuidam is dit zo niet het beste, dan toch een van de beste distillaten die hij ooit produceerde.
De Millstone Sherry Cask is inmiddels een icoon uit de distilleerderij van Zuidam. Een volwassen Nederlandse whisky die zich kan meten met whisky's uit Schotland De whisky is in 2013 bij de International Spirits Challenge bekroond met een zilveren onderscheiding.
Zuidam Distillers is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze binnen het eigen familiebedrijf maakt en verwerkt. Op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen creëren wij een breed palet aan liqueuren, genevers, gin & whisky. Vanzelfsprekend worden er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt.
Inmiddels staan de zonen van Fred en Hélène; Patrick (General Manager) en Gilbert (Sales Director) aan het roer. Het familiebedrijf is gevestigd in het grensplaatsje Baarle-Nassau, vlakbij het tweelandenpunt Nederland-België.
De grote droom van whiskyliefhebber Patrick van Zuidam was altijd om een eigen whisky te maken. Aan het realiseren van deze droom is door de familie lang en hard gewerkt. In 1996 werden de eerste experimentele vaten whisky geproduceerd. Sindsdien zijn diverse verbeteringen doorgevoerd, net zo lang tot de perfectie bereikt was en Zuidam Distillers haar eerste Nederlandse whisky op de markt kon brengen: Millstone. De naam Millstone refereert aan de Nederlandse molens die het graan malen dat voor de whisky gebruikt wordt.
Voor de Millstone whisky Expressies worden verschillende, zorgvuldig uitgezochte vaten gebruikt die specifieke smaken aan de whisky's geven:
Refill Bourbon American white oak (3 of 4 char);
New Bourbon American white oak (24 months Dried);
New French oak (Type?) Quercus petraea (winter eik);
Virgin Olorosso Sherry Casks (40/50 jaar oude vaten omgebouwd van 500-600 liter naar small buts 250 liter. Met nieuwe Heads;
Virgin Pedro Ximinez Casks (40/50 jaar oude vaten omgebouwd van 500-600 liter naar small buts 250 liter. Met nieuwe Heads.
MILLSTONE Dutch Single Malt Whisky wordt met de hand gemaakt in de ambachtelijke distilleerderij van de familie van Zuidam. Meer dan 50 jaar ervaring in het distilleren van exclusieve dranken en een constante zoektocht naar perfectie heeft geleid tot de geboorte van deze uitzonderlijke Nederlandse Millstone whisky’s.
WINDMOLENS malen de rogge, gemoute gerst of boven turfvuur gedroogde mout waar Zuidam de whisky van distilleerd. Door windmolens te gebruiken voor het malen van het graan helpt de distilleerderij de eeuwen oude traditie van de wereld beroemde Nederlandsche windmolens in stand te houden. Nederlandsche distilleerderijen hebben tot in het recente verleden gebruik gemaakt van windmolens om het graan te malen. Zuidam Distillers heeft deze traditie weer een nieuw leven in geblazen.
DISTILLATIE, Millstone Whisky wordt twee keer gedistilleerd in handgemaakte koperen pot stills. De kleine ketels hebben een bijzonder groot koper oppervlak. Het extra kopercontact helpt om ongewenste smaken en geuren te elimineren en stimuleert bovendien de vorming van complexe en fruitige esters. Op deze wijze produceren de kleine ketels een bijzonder delicate en fruitige new spirit (ongelagerde whisky).
LAGERING, Na de zorgvuldige distillatie wordt Millstone whisky voor minimal 3 jaar gerijpt in kleine eiken houten vaten. Van de Millstone Whisky bestaan verschillende expressies en wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten vaten.
Zuidam levert alleen topkwaliteit. Om het beste resultaat te garanderen, wordt veel tijd genomen voor het productieproces. Zo hanteert Zuidam voor het maischproces een langere fermentatietijd (zeven dagen) dan gemiddeld.
Dit geeft de whisky het fruitige en complexe karakter. Ook de langzame distillatie in de kleine koperen distilleerketels draagt bij aan het fruitige karakter van de Millstone whisky. Bij de laatste stap van het productieproces is de rijping erg belangrijk. Een groot deel van het karakter van de whisky ontstaat tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
Er worden verschillende, zorgvuldig uitgezochte vaten gebruikt om verschillende karakters mee te geven aan de whisky's. Door het warme en droge klimaat in het lagerhuis verdampt er gemiddeld 4 tot 6% whisky per jaar uit de vaten. Dat is bijna 125 liter per dag. Deze verdamping zorgt voor een relatief hoog Angel Share.
Zo nu en dan bottelt Zuidam extra bijzondere jenevers en whisky’s die als “Special” gelimiteerd op de markt komen. De vierde in de reeks is een drie jaar oude whisky die is gestookt uit een mash van vijf verschillende graansoorten. Er is gebruik gemaakt van gerst (gemout i.v.m. de benodigde enzymen), spelt, maïs, tarwe en rogge, waarbij de laatste drie het grootste gedeelte van de mash bill vormden. De whisky heeft in vaten van nieuw Amerikaans eikenhout gerijpt, die naar eigen specificatie in de Verenigde Staten werden gemaakt. Naar eigen zeggen van distillateur Patrick van Zuidam is dit zo niet het beste, dan toch een van de beste distillaten die hij ooit produceerde.
De Millstone Sherry Cask is inmiddels een icoon uit de distilleerderij van Zuidam. Een volwassen Nederlandse whisky die zich kan meten met whisky's uit Schotland De whisky is in 2013 bij de International Spirits Challenge bekroond met een zilveren onderscheiding.
Zuidam Distillers is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze binnen het eigen familiebedrijf maakt en verwerkt. Op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen creëren wij een breed palet aan liqueuren, genevers, gin & whisky. Vanzelfsprekend worden er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt.
Cask Type: Oloroso
Distilled: 16-01-2006
Bottled: 09-02-2018
Distilled: 16-01-2006
Bottled: 09-02-2018
€ 82.64
Bottle
Stock amount: 7
Product Information
- Origin
- The Netherlands
- Volume
- 70 CL
- Alc.Vol.
- 46% vol
- Type whisky
- Single Malt
- Type of taste Whisky
- Mild & Soft
- Finish
- Lang met terugkerende eiken en vanille tonen.