Webshop
Exclusief topSlijter
Aanbieding
The Hakushu Distillers Reserve Single Malt Japanse Whisky
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
De whisky’s uit Japan hebben de laatste jaren grote indruk gemaakt. Zij wonnen bij diverse proeverijen prijzen en kregen goede recensies. De distilleerderijen in Japan ruilen, in tegenstelling tot andere distilleerderijen in de wereld, geen whisky. Dus moeten zij de smaken voor hun whisky’s zelf creëren. De distilleerderij van Yamazaki ligt in het gelijknamige plaatsje, tussen Kyoto en Osaka. Bij Yamazaki komen drie rivieren samen en die monden alle uit in de rivier de Yodo. De oprichter van de Yamazaki distilleerderij Shinjiro Torii werd zeer enthousiast van de daar aanwezige mistige vochtigheid die de rivieren genereerden. De productie startte in 1924, onder leiding van een andere grootheid uit de Japanse whisky-industrie, Taketsuru Masatake. Hij verliet Yamazaki echter, om in 1934 Yoichi op te richten. Het moederbedrijf van Yamazaki heette oorspronkelijk Kotobukiya, maar dit werd in 1929 veranderd in Suntory, een verbastering van Torii’s Japanse titel: Torii-San. De eerste whisky kwam in 1932 op de markt. Suntory Limited werd in 1963 opgericht door Keizo Saji, zoon van Shinjiro Torii, wiens familie sinds 1899 slijterijen en importzaken bezat. Keizo Saji veranderde na zijn aantrede direct de naam van de Koptobukiya distilleerderij in Yamazaki. In 1973 kocht hij nog twee distilleerderijen Gotemba en Hakushu.
De ligging van Hakushu in de “Japanse Alpen” is geweldig. Slechts op drie uur met de sneltrein vanuit Tokio. Achter de distilleerderijen zie je de granieten hellingen van Mount Kai-Komagatake liggen en aan de overkant sluimert de actieve vulkaan Mount Yatsugatake. De distilleerderij van Haushu licht op 700 meter boven zeeniveau d.i. tweemaal hoger dan de hoogstgelegen distilleerderij in Schotland. De lucht is zodoende zeer schoon en koud. In de zomer stijgt de temperatuur tot maximaal 28° C. Dit gebied is daarom een zeer geliefd oord voor de mensen uit de steden die verkoeling zoeken. Ondanks de grootte van het terrein van de Hakushu distilleerderij - zo'n 850.000 vierkante meter - lijkt Hakushu samen te smelten met de prachtige groen bossen. Meer dan de helft van het terrein is een natuurreservaat en het bijzondere zachte water wordt behalve voor de procuctie ook gebotteld en verkocht als verdunner voor de single malt. In het ketelhuis van de distilleerderij staan zes wash stills en vijf spirit stills die op één na direct verhit worden. Ze zijn ook allemaal verschillend van vorm, type en omvang. Men produceert een indrukwekkend aantal verschillende spirits, wat precies de bedoeling is. Deze variatie is voor Hakushu zeer belangrijk daar Suntory een grote variëteit nodig heeft voor haar uitgebreide serie blends. Er worden twee soorten gerst ingevoerd, ongeturfd en zwaar geturfd. Het schroeien van de eikenvaten wordt op de distilleerderij ook uitgevoerd. In 1988 stookte men de eerste pure Hakushu malt whisky.
De ligging van Hakushu in de “Japanse Alpen” is geweldig. Slechts op drie uur met de sneltrein vanuit Tokio. Achter de distilleerderijen zie je de granieten hellingen van Mount Kai-Komagatake liggen en aan de overkant sluimert de actieve vulkaan Mount Yatsugatake. De distilleerderij van Haushu licht op 700 meter boven zeeniveau d.i. tweemaal hoger dan de hoogstgelegen distilleerderij in Schotland. De lucht is zodoende zeer schoon en koud. In de zomer stijgt de temperatuur tot maximaal 28° C. Dit gebied is daarom een zeer geliefd oord voor de mensen uit de steden die verkoeling zoeken. Ondanks de grootte van het terrein van de Hakushu distilleerderij - zo'n 850.000 vierkante meter - lijkt Hakushu samen te smelten met de prachtige groen bossen. Meer dan de helft van het terrein is een natuurreservaat en het bijzondere zachte water wordt behalve voor de procuctie ook gebotteld en verkocht als verdunner voor de single malt. In het ketelhuis van de distilleerderij staan zes wash stills en vijf spirit stills die op één na direct verhit worden. Ze zijn ook allemaal verschillend van vorm, type en omvang. Men produceert een indrukwekkend aantal verschillende spirits, wat precies de bedoeling is. Deze variatie is voor Hakushu zeer belangrijk daar Suntory een grote variëteit nodig heeft voor haar uitgebreide serie blends. Er worden twee soorten gerst ingevoerd, ongeturfd en zwaar geturfd. Het schroeien van de eikenvaten wordt op de distilleerderij ook uitgevoerd. In 1988 stookte men de eerste pure Hakushu malt whisky.
Na de Distiller’s Reserve van Yamazaki is er nu ook een versie van Suntory’s tweede distilleerderij. Chief Blender Shinji Fukuyo, pas de vierde in die functie in de historie van de firma, stelde de whisky samen uit een aantal verschillende elementen. Een “jong talent”, licht geturfd en minder dan tien jaar gerijpt op bourbon barrels, zorgt voor het verfrissende en pure karakter. Minstens achttien jaar op Amerikaans eiken gerijpte licht geturfde whisky zorgt voor rijkdom en complexiteit en ongeveer twaalf jaar op bourbon barrels gerijpte zwaar geturfde whisky geeft kracht en rokerigheid. Om het geheel meer balans en diepgang te geven, is er een klein beetje whisky toegevoegd die op sherryvaten rijpte.
€ 101.64
Bottle
Stock amount: 6
Product Information
- Origin
- Japan
- Volume
- 70 CL
- Alc.Vol.
- 43% vol
- Type whisky
- Single Malt
- Type of taste Whisky
- Full & Rich
- Taste
- Aroma's van de neus keren terug, waarbij het geheel iets zoeter wordt (zonder zijn frisheid te verliezen) en het fruit verschuift naar citrusfruit als yuzu, grapefruit en citroenzeste. Zoete tonen van vanille, honing en gember komen naar voren en de turfrook is subtiel, maar duidelijker aanwezig.
- Finish
- Prachtig lang, waarbij de tonen van fruit en turf het belangrijkst zijn.
- Serve
- Wilt u The Hakushu Distillers Reserve Single Malt Japanse Whisky online kopen of bestellen ?
Of weten waar te koop is in de buurt van Zutphen,Holten, Deventer, Apeldoorn ?
Te koop in onze slijterij tussen Overijssel en Gelderland