Webshop
Exclusief topSlijter
Aanbieding
Kopke Madeira Sercial Vintage 1940
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
Madeira is een versterkte zoete wijn die genoemd is naar het eiland waar ze vandaan komt: Madeira. De wijn wordt in zijn bereidingsproces versterkt met wijnalcohol. Men spreekt daarom van een versterkte wijn. De wijnbouw op Madeira is ontstaan in de 17e eeuw. Het doel was Portugese schepen op weg naar Brazilië te bevoorraden. Madeira wordt ook wel eens als Madera geschreven. Oorspronkelijk werd Madeira van vier druivensoorten gemaakt, waardoor vier Madeira soorten geproduceerd werden. De naam verwees naar de druivensoort die gebruikt werd. Sercial was een droge Madeira, Verdelho was een halfdroge, Bual was een halfzoete en de Malsey was een zoete Madeira. Tegenwoordig worden de verschillende soorten Madeira gemaakt van één wijnsoort: de Tinta Negra die met kleine hoeveelheden van de traditionele druiven op smaak wordt gebracht. Nog steeds worden de vier versschillende typen Madeira gemaakt. Het onderscheid wordt nu niet meer naar druivensoort gemaakt maar naar de smaak: dry, medium dry, medium sweet en sweet.
Madeira wordt drie maanden in eikenhouten vaten van 480 liter bij 45 graden Celsius in hete loodsen bewaard. Als de wijn uit de loodsen komt, heeft hij de karakteristieke enigszins rokerige, gekaramelisseerde smaak. De traditionele wijnhuizen laten de Madeira vijf jaar lang op houten vaten rusten en verwarmen door de zon. De beste Madeira wijnen zijn “vintage”, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Vintage is een kwaliteitskeurmerk. Om deze te verkrijgen moet de wijn van één druivenras zijn gemaakt en minstens 20 jaar in een vat gerijpt zijn. Een speciaal daartoe ingericht instituut, Instituto do Viho da Madeira, beoordeelt of de Madeira de naam “vintage” mag voeren. Madeira behoort tot de langst houdbare wijnen ter wereld.
Madeira wordt drie maanden in eikenhouten vaten van 480 liter bij 45 graden Celsius in hete loodsen bewaard. Als de wijn uit de loodsen komt, heeft hij de karakteristieke enigszins rokerige, gekaramelisseerde smaak. De traditionele wijnhuizen laten de Madeira vijf jaar lang op houten vaten rusten en verwarmen door de zon. De beste Madeira wijnen zijn “vintage”, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Vintage is een kwaliteitskeurmerk. Om deze te verkrijgen moet de wijn van één druivenras zijn gemaakt en minstens 20 jaar in een vat gerijpt zijn. Een speciaal daartoe ingericht instituut, Instituto do Viho da Madeira, beoordeelt of de Madeira de naam “vintage” mag voeren. Madeira behoort tot de langst houdbare wijnen ter wereld.
€ 247.93
Bottle
Stock amount: 1
Product Information
- Origin
- Portugal
- Volume
- 70 CL
- Alc.Vol.
- 19% vol
- Type wine
- Dessert
- Type of taste Wine
- Full & Sweet
- Taste
- Sercial is een amberkleurige, droge wijn die vaak als aperitief wordt gedronken, of bij soep en visgerechten. De sercial-druiven groeien op circa 800 m hoogte; lager zouden ze door het grotere aantal zonne-uren een hogere suikerconcentratie bereiken.