Webshop
Exclusief topSlijter
Aanbieding
Blair Athol Douglas Lain Provenance 14 Years Old Highland Single Malt Whisky
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
Douglas Laing & Co is opgericht in 1948 door Fred Douglas Laing en wat volgde is een lange zegetocht met zijn whisky succes. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer van deze whisky specialisten. Douglas Laing verkoopt een hoop whisky voor blends van bekende merken maar bottelt ook een grote verscheidenheid aan eigen bottelingen. Van het bedrijf verschijnen de volgende bottelingen: Old Particular, Director's Cut, Big Peat, Scallywag, Clan Denny Grain, Provenance, The Premier Barrel, Double Barrel, King of Scots en Epicurean.
De distilleerderij Blair Athol is gelegen aan de rand van het centrum van de plaats Pitlochry. De naam Blair Athol komt uit het Gaelic. Blair betekent, "het vlakke land in de vallei" en Athol is "de naam van de ongeving". Even verderop ten noordwesten van de distilleerderij ligt de plaats met dezelfde naam Blair Atholl, met dubbel L. Hier staat het kasteel Blair Castle. De plaats en het kasteel zullen zonder twijfel met de naam van de distilleerderij te maken hebben. Het juiste tijdstip van oprichting is niet bekend maar in de 18e eeuw werd er door de plaatselijke boeren reeds gedistilleerd. Vlakbij de plek waar de huidige distilleerderij staat, werd er volgens een oud teruggevonden document een distilleerderij gebouwd in het jaar 1798 op turfhoudende heidegrond van de uitlopers van de Grampian Mountains. De eigenaren John Stewart en Robert Robertson noemden de distilleerderij Aldour, naar de Aldour Burn, een beekje dat langs de huidige distillleerderij stroomt. Na een weinig succesvolle start werd de distilleerderij in 1823 door John Robertson overgenomen en er werd na een verbouwing in het jaar 1827 weer bij Blair Athol gedistilleerd. Na diverse sluitingen en overnames werd Blair Athol in 1932 overgenomen door Arthur Bell uit Perth en weer geopend in het jaar 1949. De distilleerderij werd geheel gerestaureerd en men ging weer produceren. In het jaar 1970 werd het aantal stills verdubbeld. Er staan nu in het stillhouse van Blair Athol vier stills. Twee wash stills en twee spirit stills. Deze worden met stoom verwarmd. Voor de vergisting gebruikt men acht washbacks, die van roestvrij staal gemaakt zijn. Voor het rijpen van de spirit worden bourbon-, sherry en ook refill vaten gebruikt. De turf die men voor het eesten van de mout gebruikt komt van de Orkney eilanden. Het water komt uit de Aldour Burn, deze naam is een verbastering van Allt Dour Burn, en betekent "stroom van de otter". De otter is dan ook het beeldmerk op het etiket, dat U.D.V. gebruikt voor de malt die men op de markt brengt. De Aldour burn komt vanuit het meer Loch a'Choire, dat ligt op de helling van de nabijgelegen berg Ben Vrackie. De Aldour burn stroomt midden tussen de warehouses en de distilleerderij door en men gebruikt het water zowel als brouwwater als ook voor koeling van de condensors. De Aldour burn gaat weer over in de rivier de Tummel, en deze rivier mondt weer uit in de rivier de Tay. Zo'n 95% van de productie van Blair Athol wordt voor het maken van blended whisky gebruikt. De overige 5% wordt door Independent Bottlers als single Distillery maltwhisky gebotteld.
De distilleerderij Blair Athol is gelegen aan de rand van het centrum van de plaats Pitlochry. De naam Blair Athol komt uit het Gaelic. Blair betekent, "het vlakke land in de vallei" en Athol is "de naam van de ongeving". Even verderop ten noordwesten van de distilleerderij ligt de plaats met dezelfde naam Blair Atholl, met dubbel L. Hier staat het kasteel Blair Castle. De plaats en het kasteel zullen zonder twijfel met de naam van de distilleerderij te maken hebben. Het juiste tijdstip van oprichting is niet bekend maar in de 18e eeuw werd er door de plaatselijke boeren reeds gedistilleerd. Vlakbij de plek waar de huidige distilleerderij staat, werd er volgens een oud teruggevonden document een distilleerderij gebouwd in het jaar 1798 op turfhoudende heidegrond van de uitlopers van de Grampian Mountains. De eigenaren John Stewart en Robert Robertson noemden de distilleerderij Aldour, naar de Aldour Burn, een beekje dat langs de huidige distillleerderij stroomt. Na een weinig succesvolle start werd de distilleerderij in 1823 door John Robertson overgenomen en er werd na een verbouwing in het jaar 1827 weer bij Blair Athol gedistilleerd. Na diverse sluitingen en overnames werd Blair Athol in 1932 overgenomen door Arthur Bell uit Perth en weer geopend in het jaar 1949. De distilleerderij werd geheel gerestaureerd en men ging weer produceren. In het jaar 1970 werd het aantal stills verdubbeld. Er staan nu in het stillhouse van Blair Athol vier stills. Twee wash stills en twee spirit stills. Deze worden met stoom verwarmd. Voor de vergisting gebruikt men acht washbacks, die van roestvrij staal gemaakt zijn. Voor het rijpen van de spirit worden bourbon-, sherry en ook refill vaten gebruikt. De turf die men voor het eesten van de mout gebruikt komt van de Orkney eilanden. Het water komt uit de Aldour Burn, deze naam is een verbastering van Allt Dour Burn, en betekent "stroom van de otter". De otter is dan ook het beeldmerk op het etiket, dat U.D.V. gebruikt voor de malt die men op de markt brengt. De Aldour burn komt vanuit het meer Loch a'Choire, dat ligt op de helling van de nabijgelegen berg Ben Vrackie. De Aldour burn stroomt midden tussen de warehouses en de distilleerderij door en men gebruikt het water zowel als brouwwater als ook voor koeling van de condensors. De Aldour burn gaat weer over in de rivier de Tummel, en deze rivier mondt weer uit in de rivier de Tay. Zo'n 95% van de productie van Blair Athol wordt voor het maken van blended whisky gebruikt. De overige 5% wordt door Independent Bottlers als single Distillery maltwhisky gebotteld.
.
€ 82,64
Fles
Huidige voorraad: 3
Etiketinformatie
- Land van Herkomst
- Schotland
- Regio
- Hooglanden
- Inhoud
- 70 CL
- Alcoholpercentage
- 46% vol
- Soort whisky
- Single Malt
- Smaaktype Whisky
- Medium & Granig
- Kleur
- Amber
- Geur
- Zoetig, rond, mooi geuren van groene appel, tonen van gedroogd gras en honing
- Smaak
- Vanille, pruiemen,licht bloemig en fruit, honing, iets mout met een lekkere licht zoetige afdronk met tonen van vanille en amandelen
- Afdronk
- Lekkere volle licht zoetige afdronk met tonen van vanille en lichte kruiden.
- Serveertip
- Wilt u Blair Athol Douglas Lain Provenance 14 Years Old Highland Single Malt Whisky online kopen of bestellen ?
Of weten waar te koop in de buurt van Zutphen,Holten, Deventer, Apeldoorn ?
Te koop in onze slijterij tussen Overijssel en Gelderland
Reviews
Schrijf een reviewEr zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product