Webshop
Exclusief topSlijter
Aanbieding
Frysk Hynder Dutch Single Malt Whisky Red Wine Cask
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
De kleinste bierbrouwer - Us Heit - van Nederland heeft whisky-liefhebbers opgewonden met een single malt van Friese bodem. Daar stillman Aart van der Linde niet veel flessen per dag wil produceren is de Frisian Single malt ook een hebbe-ding geworden. Naast het brouwen van speciaalbieren wordt in het Bolswardse familiebedrijf van Aart en Marianne van der Linde whisky gestookt.
Uitgebreide informatie
Puur uit ambachtelijk plezier en omdat het een uitdaging was de eerste Nederlandse whisky te distilleren. Uit geselecteerde mout en voor whiskybereiding gekweekte gistcultuur wordt "whiskybier" gebrouwen waaruit in een distilleerketel whisky gestookt wordt. De whisky condenseert in een refluxkolom die ingesteld is op tweevoudig distilleren. In de Bolswardse whiskybereiding wordt natuurzuiver water uit de 250 meter diepe Friese ijstijdbron in Spannenburg gebruikt. De in de "Us Heit Distillery" gestookte whisky is een oprechte, "bjusterbaarlike Bolswardse single malt whisky" die met de ondertitel "Frysk Hynder, golden spirit of Frisia" verwijst naar het adellijke Friese paard met overeenkomstige uitzonderlijke eigenschappen.De smaak van de whisky in het distillatieproces wordt gestuurd door beproefde verhoudingen tussen voorloop, naloop en terugloop. De gerst wordt op ecologische wijze in Nederland geteeld. De geproduceerde whisky ondergaat een jarenlange kwaliteitsverbeterende lagering in voor dit doel uitgezochte, reeds meermalen gebruikte, eikenhouten sherry-, cognac-, wijn- en refillvaten. De whisky wordt daarna ongemengd (unblended) en zonder diepkoeling en filtratie rechtstreeks uit de lagervaten afgevuld, waardoor het in het stook- en lagerproces verkregen waardevolle whisky aroma behouden blijft. Bij koud serveren kan hierdoor de helderheid wat verminderen. In 2002 zijn de eerste batches whisky gestookt en op vat gelagerd. Deze botteling (batch) heeft gerijpt op een rode wijn vat uit de Bordeaux, fust nr. 162. Na ruim drie jaar rijpen in gebruikte eiken houten vaten is het moment aangebroken om de whisky te proeven. De volgende voorraad ligt al te rijpen. De whisky wordt op de Schotse manier gemaakt. Dat wil zeggen dat de drank twee destillaties ondergaat en vervolgens drie jaar in gebruikte vaten wordt opgeslagen.
De naam Eastmoor verwijst naar het oostelijk veen in de omgeving waar deze whisky gestookt wordt door Lisanne Benus, namelijk in het Overijsselse Vroomshoop. Het veengebied is een van de laatste hoogveengebieden van Nederland, De Engbertdijksvenen. De distilleerderij heet Kalkwijck Distillers, Lisanne is de stoker en wordt bijgestaan door haar partner Christian. De stokerij bevindt zich in een oude zogenoemde Groningse boerderij. Er wordt echt ambachtelijk en kleinschalig gestookt.
Uitgebreide informatie
Puur uit ambachtelijk plezier en omdat het een uitdaging was de eerste Nederlandse whisky te distilleren. Uit geselecteerde mout en voor whiskybereiding gekweekte gistcultuur wordt "whiskybier" gebrouwen waaruit in een distilleerketel whisky gestookt wordt. De whisky condenseert in een refluxkolom die ingesteld is op tweevoudig distilleren. In de Bolswardse whiskybereiding wordt natuurzuiver water uit de 250 meter diepe Friese ijstijdbron in Spannenburg gebruikt. De in de "Us Heit Distillery" gestookte whisky is een oprechte, "bjusterbaarlike Bolswardse single malt whisky" die met de ondertitel "Frysk Hynder, golden spirit of Frisia" verwijst naar het adellijke Friese paard met overeenkomstige uitzonderlijke eigenschappen.De smaak van de whisky in het distillatieproces wordt gestuurd door beproefde verhoudingen tussen voorloop, naloop en terugloop. De gerst wordt op ecologische wijze in Nederland geteeld. De geproduceerde whisky ondergaat een jarenlange kwaliteitsverbeterende lagering in voor dit doel uitgezochte, reeds meermalen gebruikte, eikenhouten sherry-, cognac-, wijn- en refillvaten. De whisky wordt daarna ongemengd (unblended) en zonder diepkoeling en filtratie rechtstreeks uit de lagervaten afgevuld, waardoor het in het stook- en lagerproces verkregen waardevolle whisky aroma behouden blijft. Bij koud serveren kan hierdoor de helderheid wat verminderen. In 2002 zijn de eerste batches whisky gestookt en op vat gelagerd. Deze botteling (batch) heeft gerijpt op een rode wijn vat uit de Bordeaux, fust nr. 162. Na ruim drie jaar rijpen in gebruikte eiken houten vaten is het moment aangebroken om de whisky te proeven. De volgende voorraad ligt al te rijpen. De whisky wordt op de Schotse manier gemaakt. Dat wil zeggen dat de drank twee destillaties ondergaat en vervolgens drie jaar in gebruikte vaten wordt opgeslagen.
De naam Eastmoor verwijst naar het oostelijk veen in de omgeving waar deze whisky gestookt wordt door Lisanne Benus, namelijk in het Overijsselse Vroomshoop. Het veengebied is een van de laatste hoogveengebieden van Nederland, De Engbertdijksvenen. De distilleerderij heet Kalkwijck Distillers, Lisanne is de stoker en wordt bijgestaan door haar partner Christian. De stokerij bevindt zich in een oude zogenoemde Groningse boerderij. Er wordt echt ambachtelijk en kleinschalig gestookt.
Cask Number: 190
Cask Type: Red Wine
Distilled: 04-08-2011
Bottled: 20-03-2015
Malt type: Barley
Cask Type: Red Wine
Distilled: 04-08-2011
Bottled: 20-03-2015
Malt type: Barley
€ 45,45
Fles
Huidige voorraad: 4
Etiketinformatie
- Land van Herkomst
- Nederland
- Inhoud
- 70 CL
- Alcoholpercentage
- 40% vol
- Soort whisky
- Single Malt
- Smaaktype Whisky
- Medium & Granig
- Afdronk
- De niet al te lange afdronk is goed in balans en zacht, met terugkerende fruitige tonen met aroma’s van de rode wijn.
Reviews
Schrijf een reviewEr zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product